Hirvensalmen taimisto

Suositukset keväälle

Varttamispaketti

on saanut uutta väriä lukuisista päärynä- ja kirsikkalajikkeista. Myös perusrunkorintamalla se tarjoaa uusia vaihtoehtoja. Perinteisten perusrunkojen ohella tarjolla on runsas valikoima kääpiöiviä perusrunkoja. Omenalle B9 ja B396. Päärynälle keskivoimakas kääpiöivä Pyrodfart. Kirsikalle keskivoimakas Alkavo ja kääpiöivä Gisella5. Luumulle kääpiöivä Pixy. Tarjolla on meillä ennen tuntemattomia luumulajikkeita jaloversoina.

 

Karhunvattu Sonja

sonjaVanha suomalainen maatiaiskanta, lähtöisin nykytiedon mukaan Savitaipalen seudulta. Tavataan useissa vanhoissa kartanopuutarhoissa eteläisessä Suomessa. Köynnöstävän verson korkeus n. 2 m. Kukkii juhannuksen aikaan. Sato alkaa kypsyä jo elokuussa ja ehtii valmistua ennen syyspakkasia. Sekä kukinta että marjonta ovat erittäin runsaita. Marjat kookkaita kiiltävän mustia, miedon makeita. Kasvi on voimakaspiikkinen. Marja sopii tuorekäyttöön, leivonnaisten ja jälkiruokien koristeluun sekä hilloksi. Menestyy seinustoilla tai säleiköissä suojaamatta I – IV vyöhykkeillä. Hinta 12,-/ kpl.

 

Mikrolisätyt jalojuuriset kirsikat ja luumut

Kirsikat ja luumut saavat helposti talvivaurioita talvella esiintyneiden leutojen kausien jälkeen. Jalo- eli omajuurisuudesta saadaan se hyöty, että vaurion jälkeen kasvava juurivesakasvu on samaa aitoa lajiketta ja tuottaa aikanaan hyvälaatuista satoa. Jalojuuriset hedelmäpuut jäävät kooltaan varttamalla lisättyjä pienemmiksi ja usein rakenteeltaan pensasmaisiksi, mikä parantaa niiden talvenkestävyyttä. Hinta 2-vuotiaat latvustaimet 27,-/kpl, 1-vuotiaat ns. piiskataimet 15,-/kpl.

 

Kääpiöomenapuut

Nyt on saatavana hyvä valikoima vanhoja tuttuja sekä uusia hyviä omenalajikkeita hillittykasvuiseen B9 tai B396 perusrunkoon vartettuna. Puut tulevat satoikään hyvin nuorina ja hedelmät ovat suurempia ja terveempiä kuin perinteisillä kookkailla puilla. Täysikasvuinen puu on noin 2,5 m korkea ja niitä voi istuttaa kotipuutarhaan 2-3 metrin välein. Pienen juuristonsa vuoksi puut tarvitsevat tukiseipään. Ja kuivilla paikoilla on huolehdittava riittävästä kastelusta. Muuten puut ovat perinteisiä helpommin hallittavissa pienen kokonsa vuoksi esimerkiksi kasvinsuojelutöissä ja sadonkorjuussa.

Lue lisää luontaisesti kääpiöivistä omenalajikkeista.
Tietoa rupiresistensseistä omenalajikkeista.

 

Amorosa

amorKuuluisan kauppalajikkeen Aroman punainen muunnos. Herkullinen ja hyvin säilyvä talviomena eteläisille alueille ja lämpimille kasvupaikoille. Vyöhykkeet I-II

 

 

 

 

Ananaskaneli

anka(Ananas kaneeliomena, Koritschnevoje ananasnoje). Kanelilajikkeiden venäläinen perusmuoto. Hedelmä väriltään oranssinruskehtava, voimakkaasti kanelimausteinen. Erittäin talvenkestävä ja terve lajike. Kääpiöperusrunko aikaistaa muuten myöhään alkavaa satoa. Hyvä pölyttäjälajike.

Syysomena vyöhykkeille I-V (VI)

 

Astrakaani Gyllenkrok

asgylVenäläisen Valkean Astrakanin ruotsalainen muunnos. Hedelmä punahohtoinen erittäin maukas ja arvostettu.

Hyvä kesälajike vyöhykkeille I-II (III).

 

 

 

Borgovskoje

borg(Peltosalmen imelä)Venäläistä alkuperää. Ehdottomasti talvenkestävimpiä kesälajikkeitamme. Hedelmä keskikokoinen, usein pitkulainen, kypsänä keltainen ja hyvin lievästi punaviiruinen. Maku puhtaan makea, lähes hapoton., lasten suosiossa. Hyvin terve ja satoisa lajike. Vyöhykkeet I-VI.

 

 

Eppulainen

eppuSyntynyt Kerppolan kartanossa Kangasalla v. 1925 Grenman lajikkeen siemenestä. Hedelmä keskikokoinen tai kookas, kauniin punainen. Malto rapeaa, mehukasta ja kevytsyöntistä. Maku ryytimäisen arominen, sopivan makea ja lievähappoinen. Lajike on vastustuskykyinen rupea vastaan ja muutoinkin terve. Parhaita talviomeniamme loka-joulukuun käyttöön. Luomuviljelyyn sopiva. Vyöhykkeet I-IV.

 

Junij naturalist

junaIsajevin jaloste (Viirukas kaneli x Wealthy). Puu hillittykasvuinen, puolikääpiöivä. Hedelmä Kookas 120–135 g, muoto pyöreä, mutta varsinkin silmäpuolelta litistynyt. Pohjaväri keltainen, valopuolen väritys voimakkaan karmiininpunainen. Hedelmän malto kiinteää ja hienorakeista. Kuori karhea ja paksu. Maku makeahko, lievähappoinen. Omenassa on erikoinen aromi. Kypsä lyhyen säilytyksen jälkeen lokakuun lopussa. Hedelmä säilyy n 2 kk. Lajikkeessa ei ole esiintynyt rupea. Hyvä syyslajike vyöhykkeille I-IV.

 

Juuso

juusSuomalainen uutuuslajike. MTT:n risteytysjaloste Antonovka x Lobo vuodelta 1966. Laskettu kauppaan ja lisäykseen 1998. Hedelmä on keskikokoinen, hieman harjuinen, pohjaväriltään keltainen, mutta tumman punainen peiteväri peittää lähes koko hedelmän. Malto on valkoista, karkeahkoa ja mehukasta. Maku sopivan happoinen, aromaattinen, muistuttaen päärynän aromia. Puu hyvärakenteinen. Hedelmät kypsyvät lokakuussa ja säilyvät noin 3 kuukautta. Ilmeisen vastustuskykyinen rupea ja muumiotautia vastaan. Menestyy ainakin III vyöhykkeellä.

 

Orlovim

orlo(Antonovka x SR 0523) Ruvenkestävä kookas kesäomena, 130-170 g. Keltaista pohjaväriä peittää lähes kokonaan tumma viirukas punaväri. Malto mehukasta ja kovaa, laikukkaasti kuulastuvaa. Maku sopivan happoista, makeaa ja voimakkaasti viiniaromista. Todellinen herkutteluomena. Satoisuus runsas. Vyöhykkeet I-III (IV).

 

Päärynä- ja omenauutuuksia

Meillä keväästä 2006 lähtien koekasvatuksessa olleita lajikkeita on saatavana rajoitetusti pääosin piiskataimina kokeilunhaluisille harrastajille. Lajikkeita on noin 50 kpl. Lista uusista päärynä– ja omenauutuuksista pdf-tiedostona.

Venäläiset luumut

Piiskataimina on saatavissa 13 meillä tuntematonta venäläistä luumulajiketta. Lupaavilta ja kestäviltä tuntuvat ainakin Eurazia21, Kollektivnaja, Sholthaja hopty ja Skoroblodnaja sekä myrobalaaneista (kirsikkaluumu) Podarok st. Petersburg. Taimet on lisätty varttamalla Pixy perusrunkoon. Eurazia21 ja Podarok st Petersburg löytyy myös jalojuurisena.

Pensas- eli tarhamustikat

Uudet kotimaiset jalosteet Aino ja Alvar ovat tuotannossamme ja niistä voimme tarjota marjontakypsiä taimia 12 €:n kappalehintaan. Muista, että mustikka vaatii happaman kasvualustan! Molemmat lajikkeet tuottavat marjoja itsepölytysteitse, mutta sadon määrä ja laatu sekä marjojen koko paranee ristipölytyksen kautta. Siksi suositellaankin, että molempia lajikkeita istutetaan vuororiveihin tai lähekkäin. Tarhamustikat ovat kirkuvan punaisen syysvärityksensä vuoksi myös suosittuja pihan koristekasveja. Menestymisvyöhykkeet I – IV. Tuotannossa on myös lajikkeet North blue, North country ja Patriot.

Uudet marjakasvit

Saskatooni eli Amelanchier alnifolia on tulossa uutena korkeakasvuisena koriste- ja marjapensaana markkinoille. Tuotannossamme on 4 nimilajiketta: Smoky, Honeywood, Northline ja Martin. Taimet ovat mikrolisättyjä, mitä on pidettävänä ehdottomana edellytyksenä, sillä siemenlisäyksessä lajikeominaisuudet eivät periydy täydellisesti.

Marjasinikuusama on Venäjällä viljelty marjakasvi. Marjat ovat kartiomaisia n. 3 cm pitkiä, sinisiä. Maultaan mietoja pensasmustikkaa muistuttavia. Kasvi on kestävä koko maassa. Marjat kypsyvät heinä-elokuussa, ennen pensasmustikkaa. Tuotannossamme nimilajikkeita mm. Lebeduska, Morena, Nimfa ja Volhova.