Hirvensalmen taimisto

Varttamispaketti

Harrastajan varttamispaketti

Jatkamme vielä erikoistuotteemme hedelmäpuiden varttamispaketin toimittamista. Paketti sisältää kaiken hedelmäpuiden varttamisessa tai latvusvarttamisessa tarvittavan aineiston. Paketin juju on siinä, että voit itse valita mitä materiaaleja tai tarvikkeita haluat, itse päätät myös määrät. Paketti toimitetaan postissa maalis huhtikuun 2015 aikana. Meiltä voit pyytää tilauskaavakkeen, johon on merkitty tarjolla olevien tuotteiden verolliset yksikköhinnat.

 

Jaloversot:

Jaloversot ovat pääosin taimitarhamme emokasveista leikattuja, siis Mikkelin seudulla kasvaneita – samoja, joita itse käytämme lisäysaineistona. Päätuotteemme ovat valmiit hedelmäpuiden taimet. Nyt voimme tarjota runsasta lajikkeistoamme Teille myös edullisena lisäysmateriaalina. Voitte kerätä “halvalla” mittavan hedelmälajikekokoelman joko latvusvarttamalla useita lajikkeita vanhoihin hedelmäpuihin tai kasvattamalla itse haluamistanne lajikkeista uusia puita.

Varttamispakettiin olemme varanneet runsaan määrän omenalajikkeita, mutta myös päärynä-, luumu ja kirsikkalajikkeita on mukana. Kaavakkeessa mainittujen lajikkeiden lisäksi jaloversoja on mahdollisesti saatavissa myös useimmista taimiluettelossamme tai nettisivuillamme esitellyistä lajikkeista.

 

Perusrungot:

Omenan tavalliset perusrungot ovat kaksivuotisia Suomessa Antonovkan siemenestä kasvatettuja.. Kääpiöperusrungot ovat Venäjällä kehitettyjä ja Keski-Euroopassa kasvatettuja B9 (Budagovski) perusrunkoja.  Päärynän perusrungot ovat  Pyrys communis -lajin siementaimia. Kääpiöpäärynäpuun voit kasvattaa Pyrodwarf perusrunkoon, Luumun perusrunko on kääpiöivä Pixy. Uutuutena on rajoitetusti saatavana kirsikalle kääpiöivää kasvua aiheuttavaa Gisella5 perusrunkoa. Normaalikokoiset kirsikka- ja luumupuut tuotamme pääasiassa jalojuurisina joten ”normaali” perusrunkoja ei valikoimistamme tällä hetkellä löydy.

 

Jalonnusvaha:

Vahan valmistamme itse. Perusraaka-aineena on juustovaha, paraffiini ja mehiläisvaha sekä hartsi. Samaa vahaa käytämme itse. Vaha on pakattu pieniin alumiinifolio astioihin, joissa se voidaan lämmittää notkeaksi ja levittää pienellä siveltimellä vartteisiin. Vaha-annos riittää reilusti kymmenelle vartteelle.

 

Sidontakumit:

Vartteet sidotaan kumisuikaleilla. Yhteen erään kuuluu 10 kpl Fleicoband jalonnuskumeja. Toinen hyvä sidontamateriaali on Buddy-Tape jalonnusteippi. Toimitamme sitä yksittäisinä lappuina tai täysin rullin (500 lappua). Sidottaessa teipillä vahausta ei tarvita varttamiskohtaan, ainoastaan jaloverson yläpään katkaisukohtaan.

 

Varttamisveitsi:

Pakettiin olemme valinneet laadultaan keskitasoisen, edullisen Victorinox jalonnusveitsen. Veitsi on sveitsiläinen, harrastajalle sikäli sopiva, että se on jo tehtaalla käyttökuntoon teroitettu. Jos joudut teroittamaan veistä, niin käytä öljykiveä tai muuta hienorakeista teroituskiveä. Teroita vain veitsen kynnenkolon puolelta. Alapuolelle syntyy hienoinen kierre. Poista se teroittamalla alapuolta, mutta niin, että veitsen terän koko taso on öljykiveä vasten. Terän tulee pysyä talttamaiseksi teroitettuna.

 

Varttamisohje:

Ohje sisältää neuvot vanhojen puiden latvusvarttamiseen sekä varttamisen perusrunkoon ja vartteen kasvatusohjeen.

Valitse tilauslistasta haluamasi tuotteet ja merkitse kappalemäärät kyseiseen sarakkeeseen. Postita tilaus hyvissä ajoin, sillä toimitamme tuotteet huhtikuussa tilausjärjestyksessä. Jaloversojen toimitusmäärät ovat rajalliset, joten merkitse tilauksen ao paikkaan saammeko vaihtaa mahdollisesti loppuneen lajikkeen tilalle lähinnä vastaavaa.

 

Varttaminen ja kasvun seuranta on mielenkiintoista puuhaa!

Hirvensalmen taimisto

Teppo Kaarniemi
Anssi Krannila