Hirvensalmen taimisto

Istutusohje

Ohjeita taimien ostajalle

1. Taimiemme kuvaus

Kasvatamme hedelmäpuiden taimet kehittämämme ns. hillityn kasvun menetelmällä. Tämän seurauksena taimien latvusosa on kiinteäkasvuinen ja pienikokoinen. Sen sijaan juuriston koko ja kunto, ns. kasvupotentiaali on suuri. Tällä varmistetaan taimen hyvä juurtuminen ja kasvunlähtö sekä varmistetaan alkuvuosiksi hyvä pakkasenkestävyys. Hillitysti kasvatettu taimi on luontaisesti rehevää tainta aikaisemmin satoa antava.

Taimemme on lannoitettu pääosin orgaanisilla luomuviljelyyn hyväksytyillä lannoitusaineilla. Perusrunko (tyvi ja juuristo-osa) tavallisilla puilla on Antonovka. Kääpiöpuilla venäläistä alkuperää olevalla Budagovski 9 tai kotimainen Budagovski 396.

 

2. Kun lähetys saapuu

Kuljetuspakkaus ei ole varastopakkaus. Siis pura pakkaus heti ja ota taimet valoon. Ellet voi istuttaa heti niin säilytä taimia valoisassa ja tuulettomassa paikassa. Muista kastella kerran päivässä.

 

3. Istutus

Astiataimiamme voi istuttaa toukokuun alusta lukien aina syyskuun loppuun saakka. Kalkitse kasvualustan multa runsaalla kalkkimäärällä ennen istutusta (puoli ämpärillistä puuta kohti). Anna vain kohtuullinen peruslannoitus moniravinteisilla puutarhan lannoitteilla tai kompostilla. Pohjois- ja Keski-Suomessa sekä etelässäkin alavilla tai savisilla mailla muotoile kasvualustamateriaalista n. 20 cm korkea ja läpimitaltaan n. 1,5 m leveä kumpare ja istuta kumpareen laelle. Näin vältät syksyn ja talven vesi- ja jäävauriot sekä annat puille n viikkoa pitemmän kasvukauden.

Tiivistä multa istutuksen jälkeen hyvin, mutta älä riko juuripaakkua varsinkaan jos taimessa on jo lehdet. Kastele runsaasti ja toista kastelu viikon välein. Kesäistutuksissa kastelun tarve lisääntyy.

Taimet on tuettu bambukeppeihin. Poista kepit parin vuoden kuluttua. Kääpiöpuille on laitettava pari metriset tukevat tukisalot, joihin runko sidotaan.

 

4. Istutusleikkaus

Hillitysti kasvatetuille taimillemme kasvuunlähdön kannalta istutusleikkaus ei ole tarpeen. Voit kuitenkin halutessasi poistaa pystykasvuisia oksia kokonaan tai typistää latvaversoa ja pitempiä oksia, ei kuitenkaan lähempää kuin 30 cm rungosta.

 

5. Myöhempi hoito

Monille lajikkeille on tyypillistä hyvin pystykasvuiset oksat. Ne ovat reheväkasvuisia ja niiden sato alkaa vaakasuuntaisia myöhemmin. Poista siis vuosittain ylin oksa, ns. kilpalatva. Näin parannat puun rakennetta ja estät puun muodostumisen kaksihaaraiseksi. Muita pystyjä oksia voit alkukesällä taivuttaa lähes vaaka-asentoon esim. painojen avulla. Tämä hillitsee kasvua ja aikaistuttaa sadon alkamista. Lannoita puita vain kohtuullisesti. Sopiva lannoitusmittari on vuosiversojen pituus. Etelä-Suomessa sopiva vuosiversopituus nuorissa puissa on n. 30 – 40 cm ja Pohjoisessa vain 20 – 30 cm. Muista, että runsaalla lannoituksella ja voimakkaalla leikkauksella saatu rehevä kasvu altistaa puuta talven pakkasvaurioille.

 

Omenaisin terveisin

Hirvensalmen taimisto